top of page

FLUGORNAS HERRE

av Nigel Williams
baserad på romanen av William Golding

Helsingborg Stadsteater, hösten 2022 

En grupp tolvåriga pojkar flyr undan ett katastrofalt världskrig. När deras flygplan kraschlandar på en öde ö omkommer piloten och barnen lämnas åt sitt öde. Utan vuxna i närheten och den brutala verkligheten till trots försöker de hålla hoppet uppe, leka och utforska ön. När tiden går och hjälpen lyser med sin frånvaro börjar deras nya vardag präglas av den hårda fajten för överlevnad, vilket utmynnar i en grym och allt våldsammare maktkamp mellan barnen.

William Goldings dystopiska roman ”Flugornas herre” som gavs ut 1954, mitt under Kalla kriget, räknas till en av den moderna litteraturens främsta och mest lästa. Det är en ständigt aktuell historia om etik och moral, godhet och ondska, liv och död. Vad händer med människors etiska kompass när de lever i kris eller står under extrema hot? Och hur ska vi navigera i en värld där förödande krig, konflikter och miljöförstöring kryper allt närmare?

I regissören Johan Paus händer blir ”Flugornas herre” en skoningslös och kraftfull berättelse som inte väjer för de svåraste frågorna om våldets natur och gruppens mekanismer. Men visst kan vi ana en strimma av hopp mitt i det becksvarta mörkret. På Lillans scen ser vi inte mindre än elva skådespelare.

Regi: Johan Paus
Scenografi & Kostym: Marie Moberg
Ljusdesign: Casper Törneman
Kompositör: Emil Assing Høyer

Maskdesign: Lillebel Höglund

Föreställningsdramaturg: Ann-Sofie Estrup Bertelsen

På scen: 
Evamaria Björk
Cecilia Borssén
Tobias Borvin
Nils Dernevik
André Gatu
Lotta Karlsson
Annika Kofoed
Robert Olofsson
Alaá Rashid
Ronja Svedmark
Mira af Ugglas
Charlie Borvin

Vilhelm Widjer

bottom of page